Op. Dr. Haluk Erkur

Ara

Menopozda Sizi Ne Bekliyor ?

Picture 6Kadın yaşamının yaklaşık üçte biri menopozda geçmektedir. Bu dönemdeki kadınların %85′ i ateş basması şikayeti ile karşımıza gelmektedir. 

Herhangi bir tedavi görmezler ise şikayetleri 5 yıl sürebilir. %10 kadarında 10 yıldan fazla sürdüğü de görülmüştür.



Ateş Basmaları, baş ve boyundan başlar, önce yüzde olan ani kızarma hissi, sonra da bütün vücuda yayılır. Bu durum 5 dakika sürebilir. Daha sonra çarpıntıyı takiben yanma hissi ve terleme görülür. Tabii terleme, üşümeyle son bulur. Uykuda da oluştuğu için gece terlemeleri şeklinde karşımıza çıkar.

Uyku Bozuklukları, yaşam kalitesini etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Bu sebeple aşırı hassasiyet, unutkanlık ve dikkat bozukluklarına neden olur.

Bu dönemde duygu değişmeleri de olur. Depresyona eğilim artmıştır. Bazen ağlama nöbetleri görülebilir. Çok hassas olduklarından, aile içinde yalnış algılamalardan dolayı aşırı tepki verebilir, bu nedenle de aile içi huzursuzluk sebebi olabilirler.

Kanama Bozuklukları, bu dönemde yumurtalık fonksiyonları tamamen bitmediği için, kanama görülebilir. Menopoza giren bir kadın için bu durum çok ürkütücüdür. Çünkü akıllarına hemen kanser mi oldum şüphesi gelir. Bu durumu fazla abartmadan, doktora gitmek kısa zamanda kuşkulardan kurtulmalarına yardımcı olur.

Cinsel Yaşam Bozuklukları, cinsel ilgi kaybı, orgazma ulaşmada zorluk, uyarılmada isteksizlik şeklinde karşımıza çıkar.

Ürolojik Şikayetler, östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak gelişebilir. Genellikle karşımıza çıkan şikayetler ; sık idrar yapma, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, devamlı idrar yapma isteği, idrar kaçırma ( özelikle menopoza girdikten sonra şikayetinin artması) şeklindedir.

Cilt Değişiklikleri, özellikle yüz cildinde görülmeye başlar. Ciltte kuruluk ve incelmeye bağlı olarak kırışıklıklar artar, ön kol iç kısımlarda elastikiyetin azalmasına bağlı sarkmalar oluşur. Bunun yanında özellikle belirtmek isterim ki deriyi en fazla yaşlandıran da güneş ışınlarıdır. Bunu da aklınızdan çıkarmamak gerekir.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
KONULAR